Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Tiskové zprávy

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 15. 10. 2015 00:00

15.10.2015 Středočeský den zdraví v ON Příbram se zaměřil na prevenci nejčastějších nemocí

Vydáno: 15. 10. 2015 00:00

Informace o prevenci nemocí, ale i zábavu nabídla včera odpoledne návštěvníkům Oblastní nemocnice Příbram, která se bohatým programem připojila ke Středočeským dnům zdraví. Zájemci se v areálu nemocnice od zdejších lékařů a sester dozvěděli mnoho užitečných informací o péči o své zdraví a nechyběly ani rozhovory se známými osobnostmi či soutěž veřejnosti o věcné ceny. Zábavně-naučné odpoledne se konalo pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Ing. Miloše Petery.

Program se odehrával ve vstupní hale a v jejích nejbližších prostorách, kde byly rozmístěny stánky některých oddělení nemocnice. Velký zájem byl o stanoviště, věnované prevenci kardiovaskulárních chorob, kde zdravotní sestry měřily lidem krevní tlak a hladiny krevního cukru v krvi – glykémii. Konzultace zjištěných hodnot pak zájemcům poskytoval i MUDr. Martin Polák, vedoucí lékař Jednotky intenzivní péče interních oborů, jenž uvedl: „Lidé využívají šanci nechat si u nás zkontrolovat hodnoty, které, jsou-li zvýšené, mohou přispět ke vzniku nemocí srdce a cév.“

U stolku, zaměřeného na endoskopická vyšetření v gastroenterologii, pacienti s primářem Interního oddělení MUDr. Ing. Filipem Závadou, PhD., a s lidmi z jeho zdravotnického týmu nejvíce probírali kolonoskopii, tedy vyšetření tlustého střeva. „Pacienti mají z této diagnostické metody zbytečně příliš velký strach. Snažili jsme se jim vysvětlit, jak vyšetření probíhá a že se bát nemusí,“ řekl primář Závada. Na dalším stanovišti si zájemci mohli vyzkoušet samovyšetření, které je na unikátních modelech prsů a varlat učila odborná sestra ze společnosti Jessenius, jejíž projekt Ruce na prsa šíří osvětu o onkologické prevenci. Nechybělo poradenství odbornic z nemocniční lékárny a nabídka informací o nejrůznějších léčebných a relaxačních technikách, které poskytuje Oddělení rehabilitace na Zdaboři. Kdo se odhodlal opustit teplo nemocnice, mohl si venku prohlédnout vybavení sanitky Záchranné služby Středočeského kraje, vyzkoušet si první pomoc, dozvědět se, jak vypadá zásah u pacienta s infarktem myokardu či mozkovou cévní příhodou nebo si jen tak popovídat s její posádkou.

Na pódiu ve vstupní hale nemocnice současně probíhaly rozhovory na téma zdraví. K prvním zpovídaným patřili hejtman středočeského kraje Miloš Petera a ředitel Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada. Jak zdůraznil pan hejtman, kraj se snaží oblastní nemocnice investičně podporovat. Za posledních šest let do nich putovaly velké peníze a hejtman slíbil, že se pokusí během následujících tří let zajistit pro středočeské nemocnice dvě a půl miliardy korun, aby se mohly vyrovnat nemocnicím pražským. Ředitel Holobrada k tomu dodal, že se v posledních letech významně zlepšily jak prostory nemocnice, tak i její vybavení, včetně moderních technologií. Vyzdvihl i odbornou práci všech zdravotnických pracovníků.

S moderátory, jimiž byli René Kekely a herečka Miluše Bittnerová, si během odpoledne na pódiu povídali nejen zdravotníci z příbramské nemocnice, ale i dvě zástupkyně Dobrovolnického centra ONP. Pozdravit návštěvníky nemocnice přišel mim a herec Boris Hybner nebo jeden z nejznámějších českých herců malých rolí Jan Kuželka, který má chalupu nedaleko Příbrami. Na otázky o stylu oblékání i o používání kosmetických přípravků odpovídal známý vizážista Kája Pavlíček.

Bonbónkem akce byla i účast studentů Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Příbrami, kteří pomáhali s organizací akce, s měřením krevního tlaku, a ti se studijní specializací záchranář také u stánku a vozu Záchranné služby Středočeského kraje.

Na závěr odpoledne proběhlo slosování speciálních lístků, na něž lidé při obcházení informačních stánků sbírali razítka. Jednu z věcných cen od společnosti Sencor vyhrála i Marie Horká, která již 17 let pracuje v různých zdravotnických zařízeních jako dobrovolnice. Nyní pravidelně dochází za pacienty do Léčebny dlouhodobě nemocných na Zdaboři: „Je úžasné, když vidím, jak na mne už „moji“ pacienti čekají, abych si s nimi popovídala, něco jim přečetla nebo s nimi šla chvíli na procházku. Jsem moc ráda, že jim mohu něco ze sebe předat,“ dodává Marie Horká, jejíž výhra v tombole je jen maličkým oceněním za čas, který dává druhým.


Jitka Kalousková
Referent PR
Oblastní nemocnice Příbram
jitka.kalouskova@onp.cz
Tel.: 318 641 127


Plakát -  klikněte zde >>

Pojďte se s námi podívat na   fotogalerii >>






Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >