Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > Světový den hygieny rukou v režii příbramské nemocnice

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 5. 5. 2016 14:17

Světový den hygieny rukou v režii příbramské nemocnice

Vydáno: 5. 5. 2016 14:17


Pacienty, návštěvníky, hospitalizované pacienty i samotné zaměstnance Oblastní nemocnice Příbram dnes oslovil tým sester pro kontrolu infekcí během osvětové akce, pořádané v nemocnici tradičně při příležitosti Světového dne hygieny rukou. Ten každoročně připadá na 5. května a jako projekt Světové zdravotnické organizace se připomíná všude na světě. V příbramské nemocnici probíhal vzdělávací program od 9 hodin ráno do 14 hodin odpoledne na několika místech. Jeho cílem bylo upozornit na nutnost správného mytí a dezinfekce rukou, jejichž prostřednictvím by jinak snadno mohly být přenášeny nebezpečné infekce.

Na to, že se o mnoha chorobách mluví jako o „nemocech špinavých rukou“, upozornil hned na začátku akce ředitel Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Stanislav Holobrada, který přišel pozdravit tým sester pro kontrolu infekcí a poděkovat jim za jejich aktivní účast na celém programu. Poté již zájemci ve vstupní hale nemocnice dostali možnost prověřit si na speciálním přístroji to, jak dobře si umí vydezinfikovat ruce. Po potření fluorescenční dezinfekcí a vložení rukou do přístroje mohli jasně vidět svítící místa kůže, zbavená patogenů, zatímco tmavé části rukou svědčily o tom, že na ně se dezinfekce nedostala a mohou tedy být nadále kontaminovány možnými původci infekcí.

„Správné mytí rukou a jejich následná dezinfekce je jedním z nejlehčích způsobů, jak se kdekoliv vyhnout mnoha přenosným onemocněním, až 80% procent všech infekčních onemocnění se totiž přenáší na rukou “ zdůrazňuje vedoucí sestra týmu Oblastní nemocnice Příbram Petra Zívalová. Infekční viry či bakterie mohou být přenášeny na rukou kohokoliv – pacientů, zdravotníků i návštěv, které přicházejí za svými nemocnými blízkými. Hospitalizovaní pacienti jsou přitom nejvíce ohroženou skupinou, protože infekce, získané během pobytu v nemocnici, značně prodlužují léčbu, dobu hospitalizace a mohou i vážně ohrozit život pacienta. Právě kvůli zvyšování bezpečnosti pacientů Světová zdravotnická organizace věnuje hygieně rukou jeden z dnů v roce a vyhlásila i soutěž o nejlepší osvětový projekt, do něhož se příbramská nemocnice zapojila. 
Během dnešního  Světového dne hygieny rukou se návštěvníci Oblastní nemocnice dozvídali informace o tom, jak má vypadat správný postup mytí rukou, k čemu slouží dezinfekce, jakým nemocem lze takto předejít či kde si lze ruce naopak nejsnadněji kontaminovat. Několik týmů sestřiček, doplněných dobrovolníky nemocnice a studentkami příbramské SZŠ VOŠ, pracovalo v prostorách hlavní vstupní haly s recepcí,  v ambulantních čekárnách i na lůžkových odděleních. Navštívily tak třeba hospitalizované pacienty na odděleních ortopedie, rehabilitace, neurologie a novorozenecké. Tady mají maminky tradičně velký zájem o informace, jak chránit zdraví svých dětí.  Sestřičky přišly i na Dětské oddělení, kam je doprovodili dobrovolníci nemocnice s pejsky, aby současně poskytli malým pacientům canisterapii. No a po ní se přece musí umýt ruce!

Během přestávky na oběd si čistotu vlastních rukou mohli ověřit i samotní zaměstnanci nemocnice, protože se epidemiologické sestry přesunuly i s přístrojem, kontrolujícím správnou dezinfekci rukou, k nemocniční jídelně.  Toto téma je samozřejmě v Oblastní nemocnici Příbram aktuální nejen o Světovém dni hygieny rukou. „Dodržování hygieny rukou je stále kontrolováno vnitřními audity a pravidelnými mikrobiologickými stěry z rukou personálu a z prostředí,“ dodává Petra Zívalová.

Dneškem ale akce nekončí. Pokračovat bude až do úterý 10. května několika návštěvami týmu sester v některých mateřských školkách a prvních třídách ZŠ. Pro nejmenší děti jsou připraveny dárky, pohádka o bacilech Zlostnících a také „Diplomy za čisté ručičky“.




Jitka Kalousková
Referent PR
Oblastní nemocnice Příbram
jitka.kalouskova@onp.cz
Tel.: 318 641 127






Fotogalerie k článku

Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >