Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > Jubilejní desáté pediatrické dny

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 10. 6. 2016 11:54

Jubilejní desáté pediatrické dny

Vydáno: 10. 6. 2016 11:54



2.-3. června 2016 se ve Sporthotelu Trhovky na Orlické přehradě konaly jubilejní 10. Podbrdské pediatrické dny. Tradičního dvoudenního odborného semináře, které již desátým rokem organizuje Dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram, se vždy účastní okolo stovky dětských lékařů ze středočeských nemocnic, fakultních nemocnic v Praze a praktických lékařů pro děti a dorost z ambulantní sféry. Letos mezi nimi byli odborníci z nemocnic v Příbrami, Mladé Boleslavi, Kolína, Hořovic, Benešova, ale také třeba lékaři ze Strakonic a Tábora. Z renomovaných pražských klinik přijeli přednášet dětští specialisté z FN Motol, VFN, Thomayerovy nemocnice a nemocnice Bulovka. „Dětská medicína má svá specifika, a to jak v oblasti lékařské a ošetřovatelské péče, tak v oblasti psychologické, sociální i právní.  Nemoc dítěte je vždy zátěžovou situací pro celou rodinu a  dítě i rodiče tento stav prožívají více emočně než u dospělých“, říká primář Dětského oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Pavel Marček, odborný garant semináře.

Lékaři si letos vyslechli a vyměnili zkušenosti z léčby dětských pacientů s nemocemi zažívacího ústrojí, s alergickými reakcemi a poruchami imunitního systému či poruchami příjmu potravin. Zaměřili se také na problematiku akutních stavů a psychiatrických onemocnění v dětském lékařství. Zajímavá témata se skrývala pod názvy přednášek, například „Proč Honzíkovi není náhle rozumět“, „Hořovické sushi“ „Asi na ní něco leze“ či „Co jiného se dalo čekat“.

„Máme radost, že se nám daří organizace tak úspěšného setkání dětských lékařů, kde se nejen seznámí se zajímavými případy dětských pacientů a jejich léčby a s novinkami v moderních postupech, ale mohou se vzájemně setkat, vyměnit si neformálně zkušenosti z praxe či konzultovat některé případy svých pacientů. Letošní setkání má bohatou účast, výborný odborný program i krásné počasí a my už diskutujeme o tématech příštího roku. S našimi kolegy se budeme těšit na shledanou“, zhodnotil MUDr. Stanislav Holobrada, ředitel Oblastní nemocnice Příbram.

ZEPTALI JSME SE MUDr. PAVLA MARČEKA:
1.    Pane primáři, jak byste charakterizoval tento každoroční odborný seminář? Co je jeho smyslem?
Pediatrické podbrdské dny  jsou setkáním  pracovníků dětských oddělení a  ordinací praktických lékařů ze středočeského kraje a dětských oddělení  některých mimokrajských nemocnic. Smyslem setkání  je formou odborných sdělení a kazuistik se  seznámit  s prací  jiných dětských oddělení, zajímavými případy, s kterými se v poslední době setkali .

2.    Jaká jsou hlavní témata letošního ročníku?
Hlavními tématy letošních Podbrdských pediatrických dnů jsou  gastroenterologie a dětská psychiatrie.

3.    Co byste jako hlavní garant a organizátor semináře chtěl zdůraznit  při příležitosti jeho 10. výročí?
Desátý ročník je známkou toho, že se tato akce setkala s jasným pozitivním ohlasem a každoroční  větší  účast nám přidělává radost ale i samozřejmě i jistou starost.

4.    Máte nějaká hodnocení či zpětné vazby od přednášejících a účastníků?
Z mnoha stran slyším při ukončení jednoho ročníku , že se všichni těší již na další ročník, což je pro nás jednoznačně  hnací motor k pokračování . Také přednášející se zvláště v současných  již reprezentativních podmínkách  kongresového  centra  při  Sporthotelu Trhovky cítí dle jejich slov velmi příjemně.  Zvláště všem, zdá se ,  vyhovuje výrazná neformálnost této akce.

5.    Proč je dětské lékařství samostatný obor? Nemohou děti léčit lékaři pro dospělé? Jaká má dětská medicína specifika?
Dítě  není  zmenšený dospělý člověk,  má své specifické zvláštnosti dané vývojem, má své  nemoci , které se v dospělém věku nevyskytují. Mimo to až do  batolecího věku pracuje dětský lékař bez možnosti  zeptat se pacienta co jej bolí, v té chvíli samozřejmě vystupuje  do popředí při stanovení správné diagnózy mimo odborných znalostí i jeho zkušenost a praxe. Proto většina lékařů pro dospělé se vyšetřování kojenců a malých batolat bojí.

6.    Kdybyste se dnes měl znovu rozhodnout, byla by to zase pediatrie?
My pediatři máme stejně jako učitelé to štěstí, že se zabýváme lidským jedincem na začátku jeho života a jsme ušetřeni  (až na vzácné výjimky) jeho smutných konců. Pediatrie je pro schopnost dětí se rychle uzdravovat  velmi optimistický obor (opět až na vzácné výjimky)  a protože je jinak v naší společnosti optimismu poskrovnu,  nelze než mít tento obor rád.     


                                   Primář MUDr. Pavel Marček a jeho tým

Fotogalerie k článku

Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >