Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Tiskové zprávy

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 5. 10. 2015 00:00

5.10.2015 Nové endoskopy špičkové kvality v příbramské nemocnici

Vydáno: 5. 10. 2015 00:00

Díky dotaci z regionálního operačního programu se v těchto týdnech dočkalo dalšího rozšíření škály diagnostických metod i endoskopické centrum Interního oddělení ON Příbram. Bezbolestně a šetrně zde lékaři pacientům s jejich pomocí vyšetří zažívací trakt a provedou i některé léčebné zákroky.

Endoskopické centrum příbramské nemocnice je akreditovaným pracovištěm pro screening kolorektálního karcinomu. Česká republika patří ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku bohužel mezi země s nejvyšším výskytem. Primář Interního oddělení, v jehož rámci endoskopické centrum pracuje, MUDr. Ing. Filip Závada, Ph.D. popisuje: „Pro pacienty je důležité vědět, že s novou technikou se v endoskopickém centru příbramské nemocnice budou provádět kolonoskopická vyšetření (vyšetření tlustého střeva a oblasti konečníku pomocí ohebného endoskopu) v nejvyšší možné kvalitě. Kolonoskopie je v současné době rozhodující metodou včasného záchytu nádorového onemocnění tlustého střeva, střevních polypů či nespecifických střevních zánětů“.

Z prostředků regionálního operačního programu byly pořízeny tři nejmodernější kolonoskopy, které mají vysoké rozlišení a umožňují objevit počínající nádory ve stadiu plné léčitelnosti. „Představte si, že rozdíl v kvalitě vypadá stejně, jako když starou ruskou televizi vyměníme za full HD televizi s úhlopříčkou jeden metr“, říká primář Závada. Čekací doby na kolonoskopické vyšetření jsou v ČR vzhledem k poptávce delší, příbramské centrum se však řadí k těm, kde je čekací doba nejkratší..

Nově přibudou ve vybavení endoskopického centra i špičkové endoskopické přístroje pro vyšetření jícnu a žaludku. S jejich přispěním dosáhnou lékaři vyššího záchytu častých stádií nádorů žaludku. „Těch nám, bohužel, v poslední době přibývá stále více i u pacientů pod 40 let věku. Nové endoskopy nám umožní lepší zobrazení chorob jícnu, zejména u nemocných s refluxní chorobou jícnu a jejími komplikacemi. Speciální endoskop dokonce umožní i provádění drobných operací a efektivní zástavu krvácení při vředové chorobě“, dodává Závada.


Endoskopická vyšetření jsou vysoce šetrná k pacientovi a není nutné při nich chirurgicky otevírat vyšetřované orgány. Jejich provedení je bezpečné a především velmi přínosné, často život zachraňující. Primář Závada uklidňuje ty, kteří se vyšetření mohou obávat: „Pro minimalizaci nepříjemných pocitů pacienta při zavádění endoskopu ústy či v průběhu vyšetření můžeme podat tlumivé léky. Než jejich účinek odezní, budeme moci s novými monitory sledovat životní funkce našich pacientů po vyšetření“.

Jako druzí ve Středočeském kraji budou mít lékaři endoskopického centra nově k dispozici přístroj pro endoskopickou ultrasonografii (ultrazvukové vyšetření prováděné endoskopicky). „To je jeden z nejsložitějších endoskopických systémů a jeho uvedení do praxe ušetří našim pacientům zdlouhavé cestování do pražských nemocnic“, říká primář Závada a pokračuje: „endoskopická ultrasonografie je kombinace ultrazvukového a endoskopického vyšetření, kdy z bezprostřední blízkosti můžeme zobrazovat orgány dutiny břišní a nacházet v nich ložiska, z nichž některá mohou být nádorového původu. Z těchto ložisek, která často nepůsobí pacientovi žádné zjevné obtíže, můžeme odebrat bioptické vzorky a při včas stanovené diagnóze podstatně zlepšit vyhlídky našich pacientů“.
Nově v centru přibude i kvalitní ultrazvukový přístroj pro běžné použití, kde podobně jako v kolonoskopii lékaři „uvidí více“.

„V zásadě lze říci, že po dovybavení novou technikou bude úroveň našeho endoskopického centra plně srovnatelná s velkými nemocnicemi v Praze a mnohdy je i předčí. Všechny zájemce z řad našich kolegů proto srdečně zveme k návštěvě a rádi jim možnosti našeho pracoviště předvedeme. Pacientům bych rád potom vzkázal - Nebojte se endoskopie a svěřte se odborníkům včas. V příbramské nemocnici najdete v tomto oboru tu nejlepší možnou péči“, uzavírá doktor Závada.



                                     foto: MUDr. Ing. Filip Závada, Ph.D.

MUDr. Ing. Filip Závada, Ph.D. je primářem Interního oddělení ON Příbram od roku 2013. Je také místopředsedou České gastroenterologické společnosti.




Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >