Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Tiskové zprávy

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 17. 6. 2015 00:00

17.6.2015 Dobrovolní dárci krve si připomněli svůj světový den v odběrovém centru

Vydáno: 17. 6. 2015 00:00

Světový den dárců krve si 16. 6. 2015 připomnělo v odběrovém centru Oblastní nemocnice Příbram 31 dárců, z nichž dva darovali krev poprvé. Perníkové srdíčko s nápisem „Děkujeme“, které každý z dárců dostal, symbolizovalo velké a opravdu srdečné poděkování nemocnice všem, kdo nezištně darují krev, aby pomohli jiným lidem.


Na začátku dne dárce pozdravil ředitel Oblastní nemocnice Příbram (ONP) MUDr. Stanislav Holobrada, který nejen ocenil jejich obětavost, ale zmínil i svou vlastní zkušenost: „To, jak je dárcovství krve důležité, jsem zakusil sám při své práci, neboť se stále věnuji chirurgii. Situací, kdy transfuze krve zachrání pacientovi život, nejsou řídké.“ Slova ředitele nemocnice vyslechlo i šest mladých lidí, dobrovolných hasičů z Březnice. Ti nedávno založili pobočku Českého červeného kříže a rozhodli se podle příkladu jiných dárců z Rožmitálu pod Třemšínem či z Obecnice jezdit v celých skupinách krev do příbramské nemocnice darovat pravidelně.

Odběrové centrum ONP provede ročně na 4500 dárcovských odběrů. „Jelikož jsme od roku 1998 pouze odběrovým centrem, odebranou krev dále nezpracováváme na jednotlivé transfuzní přípravky, jako jsou červené krvinky, krevní destičky či plazma, ale prodáváme ji smluvnímu zpracovateli. V našem případě se jedná o Transfuzní oddělení nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově a Transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ říká MUDr. Magda Nohejlová, primářka Oddělení hematologie a transfuzní služby ONP, pod něž spadá i odběrové centrum. Příbramská nemocnice pak od zpracovatelů zpět nakupuje transfuzní přípravky přesně podle potřeb nemocnice, tedy podle momentální skladby pacientů.

Transfuzní přípravky mají omezenou dobu použitelnosti, plazma sice vydrží zmrazená až tři roky, ale červené krvinky jen 42 dní a krevní destičky pouhých pět dní. Proto jich nelze mít dlouhodobou zásobu a je třeba, aby dárci přicházeli v průběhu celého roku. Podle údajů Českého červeného kříže je v nemocničních transfuzních zařízeních České republiky evidováno kolem 270 tisíc dárců krve a jejích složek. K počtu dárců, který doporučuje Světová zdravotnická organizace, nám jich chybí asi 150 tisíc. Přesto naše zdravotnictví netrpí nedostatkem transfuzních přípravků, pouze při jejich zajišťování někdy mohou nastat obtížné situace.

Z registru odchází každoročně asi deset procent dárců ze zdravotních důvodů, kvůli věku a podobně. Tyto dárce je třeba nahradit. „Na naše oddělení zatím přichází ročně více nových dárců, než starých odchází, přestože se pravidla pro jejich výběr zpřísňují. Stále větší počet potenciálních dárců je vystaven rizikům, která je z dárcovství dočasně či trvale vyřazují, jako jsou například některé lékařské výkony, piercing či cestování do exotických zemí,“ dodává primářka Nohejlová.

Jednou z prvodárců dnes byla v příbramské nemocnici 49letá Milena Petrášková:. „Sama jsem prodělala operaci a porod, kdy jsem vždy potřebovala transfuzi krve, proto jsem se rozhodla, že teď zase já pomohu jiným. Výhodou je, že jsme zároveň zjistila, jakou mám vlastně krevní skupinu. A také díky podrobným krevním rozborům vím, jak na tom jsem se zdravím,“ pochvaluje si nová dárkyně. Odběru krve se vůbec nebála, před ním i po něm se cítila dobře a odcházela z příbramské nemocnice s již naplánovaným termínem, kdy krev přijde opět darovat.

OBLASTNÍ NEMOCNICE PŘÍBRAM DĚKUJE VŠEM, KTEŘÍ PŘICHÁZEJÍ DAROVAT KREV A NEZIŠTNĚ TAK POMÁHAJÍ SVÝM BLIŽNÍM!



Jitka Kalousková
Referent PR
Oblastní nemocnice Příbram
jitka.kalouskova@onp.cz
Tel.: 318 641 127



Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >