Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Tiskové zprávy

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 23. 5. 2016 12:00

Oslava 135 let trvání příbramské nemocnice

Vydáno: 23. 5. 2016 12:00

Středočeský den zdraví v Oblastní nemocnici Příbram 

připomněl 135. výročí jejího založení


Pečujeme o Vás 135 let. Tak znělo heslo oslav výročí založení nemocnice v Příbrami, které včera proběhly v rámci Středočeského dne zdraví. Nemocnice akci uspořádala ve spolupráci se Středočeským krajem v příbramském centru na Náměstí T.G. Masaryka. Bohatý program na hlavním pódiu i řada stánků, informujících o práci nemocnice i o zdravotní prevenci, přitáhly v době od 11 do 17 hodin odhadem okolo tisíce návštěvníků.

Všeobecná nemocnice v Příbrami byla založena 1. srpna 1881 a její historii byl samozřejmě věnován jeden ze stánků. Staré fotografie připomněly začátky nemocniční péče v Příbrami a tak jsme mohli vidět, jak vypadala budova nemocnice, operační sály nebo nemocniční prádelna či kde byla kdysi lékárna. Ty novější pak ukázaly období zahájení přestavby a dostavby budov areálu na počátku 21. století. Aktuální snímky nových moderních prostor jednotlivých oddělení ukázaly, že Oblastní nemocnice Příbram poskytuje svým pacientům opravdu vysoký standard péče, co do prostředí, tak do vybavení pracovišť.

Jediné, co fotografie nemohly dosvědčit, byl třetí rozměr péče, totiž lidskost a přátelskost příbramských zdravotníků. Ta ale byla cítit na celém náměstí a u každého stánku, v němž svou práci představovala jednotlivá oddělení. Do této atmosféry dobře zapadal i anděl, který se procházel mezi návštěvníky a rozdával letáčky s informacemi o domácí péči Andělka. Tu příbramská nemocnice letos nově otevřela, aby svým pacientům zkrátila pobyt v nemocnici a umožnila doléčení v domácím prostředí.

„Vítáme Vás a pojďte s námi slavit! Příbramská nemocnice udělala v posledních letech obrovský skok dopředu a věřím, že to naši pacienti oceňují“, řekl na úvod oslav ředitel Oblastní nemocnice Příbram Stanislav Holobrada, který zábavně-naučný program zahájil spolu se starostou města Příbrami Jindřichem Vařekou. Po nich se již postupně na pódiu za skvělého moderování Honzy Musila střídali v krátkých rozhovorech lékaři jednotlivých oddělení, představitelé vedení nemocnice, ale také další hosté, ať už zástupci Střední zdravotnické školy nebo Záchranné služby Středočeského kraje.

O tom, co lidé mohou udělat pro zdraví svého srdce a cév si s moderátorem na pódiu povídal MUDr. Martin Polák, vedoucí lékař Jednotky intenzivní péče interních oborů. Do stánku Kardiovaskulární prevence však lidi nějak zvlášť lákat nemusel. Zájemci o měření hladin cholesterolu a cukru v krvi, o zjištění hodnot jejich krevního tlaku či o konzultaci s nutriční terapeutkou tvořili u stánku stále frontu. Primář Interního oddělení MUDr. Ing. Filip Závada, PhD. zase s Honzou Musilem probral endoskopická vyšetření a především kolonoskopii, potřebnou pro prevenci nádorového onemocnění tlustého střeva. Jak to v lidském střevě vypadá a co vše může střevní stěnu postihnout, si zájemci mohli prohlédnout v průchozí velké nafukovací maketě střeva, kterou na akci nemocnici zapůjčil spolek Onkomaják. S primářem Urologického oddělení MUDr. Pavlem Hankem probral Honza Musil moderní léčbu nemocí močového ústrojí i nádorů prostaty a varlat u mužů, ale řeč se dostala i na to, co pan primář rád vaří. Návštěvníci se z úst chirurga MUDr. Svatopluka Smutného, který vůbec nebyl smutný, dozvěděli, co umí příbramská nemocnice udělat pro lidi s problémy se štítnou žlázou, od jeho kolegy MUDr. Klimenta pak o šetrné a moderní léčbě křečových žil, kterou v nemocnici provádí. Hosta na pódiu – MUDr. Taťánu Glosovou - měla i porodnice, která nyní prochází velkou stavební rekonstrukcí a po jejím skončení na podzim čeká na nastávající maminky a rodičky zbrusu nový komplex moderních porodních sálů a šestinedělí.

„Na této akci nám jde především o to, aby si její návštěvníci uvědomili hodnotu svého zdraví, aby o něm víc začali přemýšlet. A také aby věděli, že k nám mohou přijít, když pro své zdraví chtějí něco udělat,“ vysvětlila Mgr. Ivana Králíčková, manažerka ošetřovatelské péče Oblastní nemocnice Příbram. Podle ní lidé často nemocnici vnímají jen jako místo, kam směřují pacienti s akutními zdravotními potížemi. „Už méně ale vědí o tom, že jim můžeme například v lékárně nabídnout různé poradenství, že jim mohou být k dispozici nutriční terapeutky, naše nová domácí péče nebo třeba odlehčovací lůžka pro dočasnou péči o chronicky nemocné členy jejich rodin,“ dodala Mgr. Králíčková.

Vystoupení zdravotníků ale nebyla zdaleka jedinou náplní programu. Velkou pozornost, ať už na pódiu nebo poté ve stánku přitáhli tři psi, které přivedla canisterapeutka Monika Posekaná. Lidé se od velké bílé Amandy, od menšího Káji ani od štěněte kolie Bony nemohli odtrhnout. A pejsci snášeli neustálou pozornost stejně radostně, jako když s nimi paní Posekaná pravidelně navštěvuje dětské oddělení, LDN nebo oddělení ošetřovatelské péče příbramské nemocnice. Vítaným zpestřením především pro děti, ale nejen pro ně, byl také stánek Zdravotních klaunů nebo program zaměřený na bezpečnost v dopravě. Návštěvníci si mohli prohlédnout také vybavení sanitky, nebo se dozvědět něco o tom, jak by mohli nemocnici pomáhat jako dobrovolníci.

Kromě povídání zněla náměstím během oslav také hudba. Nadšený potlesk sklidila po svém krátkém koncertu Bára Basiková. Originální bylo vystoupení dívek z aerobiku Sportklubu Milín, které během odpoledne pod vedením Šárky Nosákovcové třikrát zatančily sestavu „Myjeme si ruce.“ Zvaly tím návštěvníky k dalšímu ze stánků, zaměřenému na správnou hygienu rukou. Ta je klíčová pro zabránění přenosu infekcí mezi pacienty v nemocnici.

Na závěr odpoledne proběhlo slosování speciálních lístků, na něž lidé při obcházení informačních stánků sbírali razítka. Hlavní cenou byl přístroj Soda Stream k výrobě domácí sodovky, který si odnesla spokojená výherkyně. Závěr odpoledne patřil příbramským hudebníkům – skupinám Přelet M.S. a Bylo nás šest, kterým ke koncertu nakonec posvítilo i sluníčko.


Podívejte se na  leták >>



Další informace:

Jitka Kalousková
Referent PR
Oblastní nemocnice Příbram
jitka.kalouskova@onp.cz
Tel.: 318 641 127

Fotogalerie k článku

Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >