Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Tiskové zprávy

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 25. 6. 2015 00:00

25.6.2015 Dětem se v příbramské nemocnici bude stonat příjemněji

Vydáno: 25. 6. 2015 00:00

V úterý 23. 6. 2015 otevřela příbramská nemocnice nově zrekonstruované lůžkové oddělení pro děti. Slavnostního otevření se účastnil hejtman Středočeského kraje Ing. Miloš Petera, který nejmenším pacientům předal dárky a popřál jim brzké uzdravení.

„Mají teď možnost pobývat v příbramské nemocnici i s doprovodem, nejčastěji maminkou, v příjemném a barevném prostředí. Věřím, že to ocení děti i rodiče, a uzdravování tak pro ně bude nejen příjemnější, ale díky takovéto podpoře psychického stavu třeba i rychlejší,“ řekl hejtman Petera.

V uplynulých čtyřech měsících nemocnice z vlastních finančních prostředků zmodernizovala celé lůžkové oddělení v přízemí pavilonu D2 tak, aby se zvýšilo pohodlí i bezpečnost pro děti a doprovod během jejich pobytu v nemocnici.

„Celá investiční akce si vyžádala náklady okolo čtyř milionů korun a nemocnice ji tentokrát hradila z vlastních finančních prostředků“ říká ředitel Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Stanislav Holobrada a pokračuje: „je to další etapa postupných stavebních úprav a rekonstrukcí v areálu nemocnice, které mají našim pacientům přinést nejen moderní péči, ale také zvýšit jejich bezpečnost a komfort během pobytu v nemocnici. U malých pacientů hraje prostředí, v němž se v nemoci ocitli, obzvlášť významnou roli a já věřím, že nové pokoje spolu s tradičně vstřícnými sestřičkami a lékaři jim pomohou se lépe uzdravovat.“

Stavebními úpravami bylo částečně změněno architektonické řešení. Pro malé pacienty tak byly vytvořeny veselé a barevné pokoje s moderním hygienickým zázemím a vstupním prostorem s úložným nábytkem a přebalovacími pulty, společná herna dostala nový šat a výzdobu, nově byla dispozičně vyřešena jednotka pro malé pacienty, kteří potřebují zvýšenou zdravotní péči.
V rámci stavebních úprav byla na celém lůžkovém oddělení vyměněna stávající dřevěná okna za plastová, okna byla opatřena žaluziemi a novými parapetními deskami, součástí úprav byla i výměna dveřních křídel či podlahových krytin (dlažba, PVC podlahoviny) a obkladů.

K nové „výbavě“ dětského oddělení přispěl i dar žáků Základní školy Jiráskovy sady, kteří mezi sebou dobrovolně vybrali částku deseti tisíc korun, kterou předali primáři Dětského oddělení MUDr. Pavlu Marčekovi.
„Je to v naší škole tradice, která letos pokračuje už sedmým rokem. Bereme to jako samozřejmou věc, takovou akci „děti dětem“, která prospěje dobré věci“, říká Michal Novák, žák deváté třídy ZŠ.
„Michal je příliš skromný, ale já bych rád dobrovolnou sbírku mezi žáky vyzdvihl a velmi ocenil nejen proto, že nám pomůže vždy přispět něčím ke zlepšení prostředí pro děti – letos to například bude nákup nových lůžkovin – ale hlavně proto, že je to počin veskrze krásný a lidský, navíc mimořádný tím, že od dětí školního věku by asi člověk spíše čekal, že budou myslet na svou zábavu než na pomoc svým bližním. Pomáhají nám upřímně a my jim za tento přístup moc děkujeme“, hodnotí MUDr. Marček.
Od další skupiny dětí ze stejné základní školy dostali pak malí pacienti ještě výtvarné potřeby v hodnotě jednoho tisíce korun.

Dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram poskytuje komplexní pediatrickou péči - lůžkovou i ambulantní na celkem 30 lůžkách nemocnice včetně 5 lůžek intenzivní péče, na nichž poskytuje nemocniční péči dětem, jejichž zdravotní stav vyžaduje intenzivní péči nebo trvalý dohled a sledování zdravotnickým personálem. Léčí se zde děti s respiračními chorobami, chorobami zažívacího ústrojí a močového systému, děti se systémovými chorobami, otravami, traumaty a náhlými chirurgickými příhodami. Dětské oddělení rovněž poskytuje ve spolupráci s odděleními chirurgie, ortopedie, urologie a ORL pooperační péči dětem ať již s plánovými výkony nebo operacemi v rámci akutních stavů.

Významnou součástí dětského oddělení je oddělení novorozenecké, kde je péče poskytována systémem roaming-in. Ten zajišťuje trvalou přítomnost matky u fyziologického novorozence.
Novorozenecké oddělení je od roku 2009 nositelem titulu Baby – friendly hospital, který je na celém světě udělován těm nemocnicím, jejichž dětská, resp. novorozenecká oddělení, splní všechna kritéria stanovená WHO a UNICEF pro podporu kojení jako jedné z hlavních podmínek optimálního vývoje dítěte, tzv. deset kroků k podpoře kojení.
Do spektra služeb Dětského oddělení patří i ambulantní služby, které zahrnují všeobecnou ambulanci a specializované odborné poradny pro děti s chorobami žláz s vnitřní sekrecí včetně diabetu, s chorobami srdce, ledvin a postinfekčními komplikacemi. K dispozici je také ordinace praktického lékaře pro děti a dorost.
Ve spolupráci s praktickými lékaři zajišťuje dětské oddělení příbramské nemocnice provoz lékařské služby pro děti a dorost (LSPP), která řeší první lékařskou pomoc při náhlých onemocněních dítěte v mimopracovní dobu.

Pojďte se s námi podívat…… foto >>


Čtěte minirozhovor s primářem Dětského oddělení MUDr. Pavlem Marčekem……  >>



PhDr. Jitka Kalousková
Referent PR
Oblastní nemocnice Příbram




Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >