Příprava na vyšetření kyseliny vanilmandlové a kyseliny hydroxyindoloctové

Příprava na vyšetření:

Kyselina vanilmandlová (VMA)

·         2-3 dny před sběrem moče je potřeba vyvarovat se těchto potravin: káva, čaj, kakao, čokoláda, vanilka, citrusové plody, banány, ořechy, ananas, rajčata, avokádo.

·         Při stanovení VMA mohou interferovat některá léčiva, např. léky obsahující acetylsalicylovou kyselinu (aspirin), preparáty s alfametyldopou, anileridin, bromosulphalein, glyceryl quaiacolate, isoproterenol, mephenesin, methocarbamol, nalidixic acid, oxytetracyklin, penicilin, phenazopyridin, PSP apod.

Kyselina hydroxyindoloctová (5‑HIO)

·         2-3 dny před sběrem moče je potřeba se vyvarovat těchto potravin: čokoláda, citrusové plody, banány, ořechy, ananas, rajčata, avokádo, rybíz, švestky, angrešt, meloun, dýně.

·         Při stanovení 5‑HIO mohou interferovat některá léčiva, např. Methokarbamol (Traumacut), Mephesin (Reoxyl).

Zahájení sběru moče

·         Ráno v 6:00 hod. se vymočíte do WC – tuto moč nesbírejte.

·         Teprve od 6:00 hod. sbírejte veškerou moč do sběrné nádoby až do rána následujícího dne, kdy se přesně v 6.00 hod. vymočíte naposledy a tuto moč přidáte do sběru jako poslední. Při sběru močíte také před stolicí, abyste zabránili ztrátě moče.

·         V případě chyby či nedodržení časového intervalu zapište toto na papír a vezměte s sebou do laboratoře. Moč ukládejte během sběru i po něm na chladném místě, nejlépe v ledničce při teplotě 4‑8 °C.

·         Po ukončení sběru dopravte tentýž den ráno sběrnou nádobu s močí/24 hod. do laboratoře Oddělení klinické biochemie ON Příbram, a.s., budova F, 1. patro, boční vchod.

·         Láhve se sbíranou močí označte svým jménem, rodným číslem a datem sběru.

Děkujeme za spolupráci,

Oddělení klinické biochemie Oblastní nemocnice Příbram, a.s.