Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články

AKTUALITY

26.2.2015 Nemocnice má novou sanitu s nejmodernějším kompletem nosítek

Oblastní nemocnice Příbram má k dispozici nový sanitní vůz pro přepravu čtyř sedících a jednoho ležícího pacienta, který splňuje i ty nejnáročnější požadavky na vozidla tohoto typu. Nákup v celkové hodnotě 860 tisíc korun hradila nemocnice ze svých prostředků. Sanita je vybavena nejmodernějším kompletem nosítek s odnímatelným podvozkem a sedmi polohami výšky. Nosnost nosítek je 250 kg, nosnost podvozku pak 275 kg. Nová sanitka má k dispozici také pojízdné tzv infarktové křeslo s nosností 250 kg. Pro srovnání uvádíme, že nosnost této techniky u ostatních sanitek nemocnice je 220 kg.Vybavení nového vozu doplňují další 3 sedačky se samonavíjecími pásy. Nespornou výhodou je pak i větší a komfortnější prostor pro převážené pacienty. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

24.2.2015 Nemocnice získala nová lůžka pro interní JIP

Všechna nová resuscitační lůžka jsou vybavena antidekubitními matracemi, které snižují riziko proleženin a zabudovanými váhami. Právě zabudované váhy jsou velkou výhodou pro pacienty i odborný personál. U některých podávaných léků je totiž zásadní aktuální váha pacienta, protože se od ní odvíjí jejich dávkování. Díky zabudovaným váhám odpadne vážení pacientů mimo lůžko, což kvalitativně posune péči především u nechodících pacientů. Dvě lůžka jsou navíc vybavena možností náklonu do stran. Nemocnice nákup nových resuscitačních lůžek hradila z dotace ministerstva zdravotnictví z Integrovaného operačního programu v rámci projektu Iktové centrum. Interní JIP je tak dalším oddělením nemocnice, které díky této dotaci získalo nové vybavení. Iktové centrum zahrnuje pracoviště, která spolupracují v rámci péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Nákup nové techniky se tak týká zobrazovacích metod, zmíněné interní JIP, neurologie a rehabilitace. Již dnes pacienti i personál těchto oddělení využívají nové CT a ultrazvuk, přístroje pro funkční terapii horní končeny, sadu přístrojů pro trénink pohybu paretických končetin, nové vířivé koupele a další vybavení. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

9.2..2015 Nemocnice přemístí obě ambulance psychiatrie

Ambulance psychiatrie, psychoterapie a psychosomatiky bude z důvodu stěhování ve dnech 12.2. a 13.2.2015 uzavřena. V plném provozu na novém místě budou obě ambulance od pondělí 16.2.2015. Nové umístění ambulancí: Areál I, (Příbram I), pavilon A (bývalá budova očního oddělení), 1. patro. Nové kontaktní telefony: Ambulance dětské psychiatrie: 318 641 530 Ambulance psychiatrie, psychoterapie a psychosomatiky: 318 641 527 Ordinační hodiny obou ambulancí zůstávají nezměněny MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

26.1.2015 Svět ticha - nová výstava v galerii nemocnice

Do Příbrami přijíždí vystavovat své obrázky Jana Faixová. Autorka pracuje 20 let jako regresní terapeut, má jednu dceru a malování se s přestávkami věnuje již od dětství. Během svého života vystřídala Jana Faixová různé techniky malování - olej, akryl na plátno, malování pravou hemisférou, malování mandal i malování na kameny. Ostatně malování využívá i při své práci jako součást terapie. Technika, kterou autorka použila při malbě obrázků pro výstavu v příbramské nemocnici, je stará tisíc let. Enkaustika nebo-li malování horkým voskem doznává  přes své stáří v poslední době značné obliby. Touto technikou se dají vytvořit neobvyklé barevné malby, abstraktní díla, snové krajiny i přírodní scenérie. Přijďte se podívat na zajímavé obrázky malované horkým voskem do galerie v Oblastní nemocnici Příbram. Vernisáž nové výstavy se uskuteční 29. ledna 2015 v tradičních 17:00 hodin v prostoru hlavní recepce (pavilon C, přízemí) MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

13.1.2015 Nemocnice přemístí onkologii do nových prostor

Hlavní výhodou nového umístění onkologie bude přiblížení k vyšetřovacím metodám nemocnice a mnoha dalším medicínským oborům. Pacienti onkologie tak budou mít velmi blízko k onkology často využívaným zobrazovacím metodám (včetně CT a magnetické rezonance) i k možnostem dalších vyšetření lékaři jiných oddělení. Tím i onkologičtí pacienti, kteří za péčí docházejí ambulantně, získají komplexní péči, a to na jednom místě. Onkologie bude z důvodu svého stěhování dočasně uzavřena od pátku 16. ledna. Provoz na novém místě: Neodkladné kontroly a vybrané aplikace chemoterapií od středy 21.ledna V plném provozu bude oddělení od pondělí 26. ledna. Nové umístění onkologie: areál I (Příbram I), pavilon B (bývalý pavilon ORL), přízemí Nové kontaktní telefony: Sestry (včetně objednání): 318 641 343 MUDr. Jakešová: 318 641 346 MUDr. Karasová: 318 641 345 Provozní doba a ordinační hodiny obou lékařek oddělení zůstávají stejné. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

2.1.2015 prvním miminkem roku 2015 je Jaroslav Sobotka z Kytína

První letošní miminko s maminkou Evou Čížkovskou navštívil 2. ledna 2015 náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast finanční kontroly Ing. Pavel Jetenský a ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s. MUDr. Stanislav Holobrada, kteří popřáli novopečené mamince a malému Jaroslavovi vše nejlepší a předali jim dárky. Příbramská porodnice se od mnoha jiných českých porodnic odlišuje již několik let stoupajícím počtem porodů. Jen od roku 2010 s 956 porody se jejich počet postupně zvýšil až na 1.053 v roce 2014. Jen oproti minulému roku stoupl počet porodů v Příbrami o 65. V České republice přitom počet narozených dětí dlouhodobě klesá. Dalším číslem, které v Příbrami neustále narůstá, je počet maminek s trvalým bydlištěm mimo příbramský region V roce 2014 přijelo do Příbrami porodit své děti již 20% rodiček převážně z Prahy, Plzně a dalších míst. Tajemstvím Příbrami, které do porodnice přivádí stále více budoucích maminek, je přitom poměrně jednoduché. Kromě moderního medicínského zázemí, disponuje Příbram také příjemným prostředím a zrekonstruovaným oddělením šestinedělí a novorozenců. Největší “zbraní“ porodnice v Příbrami je ale její personál - společný tým porodnictví a dětského oddělení, který zahrnuje lékaře, porodní asistentky, zdravotní sestry Tento tým totiž u maminek jasně boduje svojí vstřícností, empatií, ochotou a osobním přístupem k maminkám i k jejich bezprostřednímu okolí. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

25.11.2014 - Vánoční koncert nemocnice - do Příbrami míří Besharmonie

Oblastní nemocnice Příbram pořádá 11. prosince od 17 hodin další tradiční Vánoční koncert, který je znovu určen pacientům, zaměstnancům a další veřejnosti. Tentokrát zve nemocnice do Příbrami pražský pěvecký studentský sbor Besharmonie, který v nemocnici již jednou vystupoval a jeho tehdejší přijetí návštěvníky koncertu bylo velmi střízlivě řečeno nadšené. Besharmonii tvoří bezmála 50 zpěváků, kterými jsou současní i bývalí studenti 3 pražských gymnázií - gymnázia Jaroslava Heyrovského, gymnázia Botičská a gymnázia Nad Kavalírkou. Besharmonie pravidelně spolupracuje se zahraničními pěveckými sbory a s českými studentskými i profesionálními orchestry. Je držitelem mnoha českých i zahraničních ocenění a za dobu své existence (sbor vznikl na podzim 2002) vydal sbor již 3 CD, čtvrté CD nyní nahrává. Besharmonie také pravidelně koncertuje u nás (Brno, Břevnov, Rudolfinum,...) i mimo naši republiku (Německo, Švýcarsko, Řecko, Itálie, Anglie, Francie, Španělsko a další). Repertoár sboru je nesmírně pestrý, v Příbrami, kam přijede cca 30 zpěváků pod vedením sbormistra Libora Sládka, se tak můžeme těšit na spirituály, lidové písně celého světa, vánoční i populární hudbu. Vánoční koncert nemocnice se uskuteční ve čtvrtek 11. prosince od 17:00 hodin v multifunkčním sále nemocnice (areál I, Příbram I, pavilon C, 4. patro). Členové sboru i další partneři koncertu se vzdali svého nároku na honorář, vstup na koncert je tak opět zdarma. Mediálními partnery koncertu jsou Rádio Blaník a Příbramský Deník. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

24.11.2014 Diagnostika pleti, poradenství a malý dárek zdarma

Ve středu 26.11.2014 od 9:00 do 14:00 hodin bude možné v lékárně nemocnice využít nabídky firmy AVENE - diagnostika pleti a poradenství zdarma. Na každého zájemce o poradenství či diagnostiku čeká od firmy AVENE malý dárek. Pro informaci dodáváme, že AVENE je francouzská dermokosmetika, která je nově dostupná v lékárně ONP, a to jako na jediném místě v Příbrami. Těšíme se na Vaši návštěvu.

24.11.2014 Diagnostika pleti, poradenství a malý dárek zdarma

Ve středu 26.11.2014 od 9:00 do 14:00 hodin bude možné v lékárně nemocnice využít nabídky firmy AVENE - diagnostika pleti a poradenství zdarma. Na každého zájemce o poradenství či diagnostiku čeká od firmy AVENE malý dárek. Pro informaci dodáváme, že AVENE je francouzská dermokosmetika, která je nově dostupná v lékárně ONP, a to jako na jediném místě v Příbrami. Těšíme se na Vaši návštěvu.

21.11.2014 Dárkové poukazy v lékárně nemocnice

Lékárna Oblastní nemocnice Příbram nabízí možnost nákupu dárkových poukazů v hodnotě 300,- a 500,- korun. Poukazy je možné využít i jako formu vánočních dárků, platnost poukazů je ale mnohem delší. Za zakoupené poukazy si zájemci mohou vybrat jakékoli volně prodejné léčivé přípravky, doplňky stravy, zdravotnické prostředky, zdravotní obuv nebo kosmetiku. Dárkové poukazy, stejně jako nabízený sortiment, jsou k dispozici v lékárně nemocnice, areál I, Příbram I, pavilon F, přízemí.

21.11.2014 Dárkové poukazy v lékárně nemocnice

Lékárna Oblastní nemocnice Příbram nabízí možnost nákupu dárkových poukazů v hodnotě 300,- a 500,- korun. Poukazy je možné využít i jako formu vánočních dárků, platnost poukazů je ale mnohem delší. Za zakoupené poukazy si zájemci mohou vybrat jakékoli volně prodejné léčivé přípravky, doplňky stravy, zdravotnické prostředky, zdravotní obuv nebo kosmetiku. Dárkové poukazy, stejně jako nabízený sortiment, jsou k dispozici v lékárně nemocnice, areál I, Příbram I, pavilon F, přízemí.

18.11.2014 Světový den STOP dekubitům v Příbrami

V tento den nemocnice uspořádá od 7:00 do 13:00 hodin osvětovou akci v prostoru hlavní recepce (areál I, Příbram I, pavilon C, přízemí). Akce je určena široké veřejnosti a zájemci budou moci získat informace o prevenci a léčbě dekubitů, prohlédnout si některé preventivní a léčebné - polohovací pomůcky nebo se seznámit s možnostmi odborné pomoci. Dekubit (proleženina) je poškození kůže nebo tkání kůže způsobené přímým tlakem nebo třecími silami. Týká se zpravidla osob upoutaných dočasně či dlouhodobě na lůžko nebo na invalidní vozík. Dekubity jsou problém, se kterým se zdravotníci potýkají na celém světě. O tomto nebezpečí je ale také třeba informovat ostatní veřejnost, protože dekubity vznikají i doma a do nemocnice je takový pacient často přivezen v komplikovaném stavu. Podle údajů Národního referenčního centra je více než 30% pacientů přivezeno do zdravotnických zařízení již s dekubitem. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

14.11.2014 18.-21.11. antibiotický týden v lékárně Oblastní nemocnice Příbram

V termínu od 18. 11.– 21. 11. 2014 bude probíhat již 5. ročník projektu Antibiotický týden v prostředí lékáren, do kterého je zapojena i naše lékárna. Jedná se o informační kampaň zaměřenou na problematiku užívání antibiotik. Nejste si jisti kdy, jak a proč užívat Vám právě nasazená antibiotika?  Nevíte, co znamená pojem antibiotická rezistence a jaké má následky?  Co to jsou probiotika a proč jsou užitečná při léčbě antibiotiky? Přijďte se poradit k nám do lékárny v zájmu Vašem i v zájmu zachování účinnosti antibiotik. Váš zájem nás potěší. Antibiotický týden v prostředí lékáren 2014 je doprovodnou akcí k Evropskému antibiotickému dni. Pořadatelé kampaně:Česká lékárnická komora, Ústav aplikované farmacie (FaF VFU Brno), Státní zdravotní ústav (SZÚ) s podporou Katedry sociální a klinické farmacie (FaF CUNI HK) a české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO-ČR) a Mladých lékárníků.

6.11.2014 Nemocnice má nový, špičkově vybavený ultrazvuk

Ultrazvuk nemocnice získala v rámci dovybavení iktového centra z finančních prostředků, které nemocnici poskytlo ministerstvo zdravotnictví ČR z Integrovaného operačního programu. Během posledních několika let jde již o třetí podobný přístroj, který nemocnice předala do užívání lékařům uvedeného oddělení. Stejně jako u nového CT, i v tomto případě bude nemocnice nový přístroj využívat nejen pro pacienty s podezřením na cévní mozkovou příhodu, kteří jsou vyšetřováni a léčeni v rámci iktového centra, ale i pro všechny ostatní, u nichž bude využití tohoto vyšetření výhodné. Princip vyšetřování ultrazvukem spočívá v úpravě dat získaných tzv. ozvěnami (přístrojem snímané ultrazvukové vlny, odražené ve tkáních těla). Nová technika má celou řadu vynikajících parametrů, z nichž budou profitovat naši pacienti. Nový ultrazvuk umožňuje například různé typy vyšetření tepenného i žilního systému včetně transkraniálního zobrazení mozkové cirkulace, které se dosud v nemocnici neprovádělo. Toto vyšetření dokáže zhodnotit především tepny mozku přes lebku v její nejtenčí - spánkové oblasti a upřesní výběr pacientů pro další - již náročnější vyšetření pomocí CT nebo magnetické rezonance (MR). Vysoce citlivé zobrazení průtoku krve v nejrůznějších orgánech a tkáních těla usnadní a zpřesní určení charakteru případných patologických změn. Další nespornou výhodou přístroje je i možnost přesné navigace k identifikaci lézí zobrazených při předchozích CT či MR vyšetřeních vzájemnou fůzí CT/MR a ultrazvukových obrazů, což současně ještě zvýší již nyní vysokou spolehlivost intervenčních výkonů pod ultrazvukovou kontrolou. Přístroj je umístěn v pavilonu D1, prostorná vyšetřovna umožňuje klidné prostředí pro cévní vyšetření i intervenční výkony včetně biopsií. Díky těsné blízkosti nového ultrazvuku a mamografické vyšetřovny s jejím diagnostickým zázemím poskytne nemocnice komplexní mamodiagnostické služby v jednom místě. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

22.10.2014 Nejlepší čeští endokrinochirurgové si dají sraz v Příbrami

V loňském roce byla v Příbrami založena endokrinochirurgická sekce České chirurgické společnosti Jana Evangelisty Purkyně. I v tomto roce nemocnice přivítá nejlepší české operatéry štítné žlázy a příštitných tělísek. Mezi hlavní témata letošního setkání patří například operativa štítné žlázy, ochrana zvratného nervu během operace nebo pooperační komplikace spojené s možným poraněním tohoto nervu. Velká pozornost bude věnována také karcinomu štítné žlázy a mezioborové spolupráci při řešení nepříznivých stavů. Přednášet a diskutovat se svými kolegy přijedou do Příbrami renomovaní lékaři z našich i zahraničních nemocnic. Dnes již velmi uznávané celorepublikové setkání organizuje chirurgické oddělení nemocnice, které se samo pyšní špičkovým týmem endokrinochirurgů, kteří každoročně odoperují stovky pacientů z celé naší země. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

16.10.2014 Lékárna Oblastní nemocnice Příbram Vás zve 20.10. na nabídkovou akci

V pondělí 20.10.2014 proběhne v lékárně nemocnice od 9:00 do 14:00 hodin nabídková akce na doplňky stravy Ocuvite lutein forte 60 tablet a Mobivenal micro 60 tablet . V rámci této akce získáte při nákupu jednoho balení OCUVITE LUTEIN FORTE zdarma také 1 balení OCUVITE COMPLETE a při nákupu jednoho balení MOBIVENAL MICRO bude poskytnuto zdarma 1 balení OMEGA 3. Více informací na tel.: 318 641 513 nebo v lékárně nemocnice

13.10.2014 Nemocnice bude 16.října součástí cvičení záchranných složek

Ve čtvrtek 16. října proběhne v areálu I Oblastní nemocnice Příbram taktické cvičení všech složek integrovaného záchranného systému. Tedy hasičů, policistů, záchranné služby a zdravotníků nemocnice. Tématem cvičení bude požár, který bude simulován v nyní nevyužívaných prostorách pavilonu D4, které chce nemocnice zrekonstruovat v příštím roce. Hlavním cílem cvičení je ověření součinnosti složek IZS a zásah přímo v nemocnici. S ohledem na cvičení bude u odstavné plochy před pavilonem I řízen provoz policií tak, aby byla zajištěna průjezdnost pro sanitní vozy i vozy pacientů. Provoz nemocnice ani péče o pacienty nebudou omezeny. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

10.10.2014 Nemocnice se ptá pacientů zda jsou spokojeni

Oblastní nemocnice Příbram zahájila v tomto týdnu další anketní průzkum mezi hospitalizovanými pacienty. Projekt Kvalita očima pacientů dnes využívají všechny nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví ČR a mnoho dalších krajských i jiných nemocnic. Anketa se týká všech pacientů, kteří jsou ochotni na anketní otázky odpovídat a jsou v nemocnici hospitalizováni alespoň 24 hodin. Průzkum bude v nemocnici jako vždy probíhat celý měsíc. Tomu pak také odpovídá počet respondentů, kterých obvykle bývá více než 700. Projekt přináší nemocnici hned několik dimenzí najednou: validitu výsledných analýz, relevantní zpětnou vazbu od pacientů, srovnatelnost výsledků nemocnice v čase a srovnatelnost výsledků příbramské nemocnice s výsledky všech nemocnic, které jsou do projektu zapojeny. Na základě výsledků předchozího průzkumu získala nemocnice nejvyšší možný rating A+, certifikát Spokojený pacient ve všech třech hlavních kategoriích: Lůžkové zařízení, Sestry a Lékaři a zařadila se v rámci Kvality očima pacientů mezi 10 nejlepších nemocnic v zemi. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

7.10.2014 V nemocnici vystavuje česká pobočka mezinárodní organizace FISAIC

Až do konce prosince zde budou vystaveny fotografie členů národní skupiny FOTO Zemského svazu FISAIC ČD. Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů – FISAIC byla založena již v roce 1952, čeští železničáři jsou jejími členy od roku 1990. Hlavím cílem této federace, která v současné době sdružuje již 25 zemí Evropy, je organizace a kultivace zájmové činnosti železničářů ve volném čase. Čeští fotografové, kteří nyní vystavují v Oblastní nemocnici Příbram, se mohou pochlubit mnoha oceněními ze soutěží této mezinárodní federace i z dalších národních i mezinárodních fotografických soutěží a salonů. Tématem příbramské výstavy je 175 výročí české železnice. Na fotografiích jsou proto záběry různých motivů železničního prostředí – vlaky, nádraží, „šrotiště“, očima jednotlivých osob – fotografů, kteří jsou zároveň profesně spojeni s provozem na železnici. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram

2.10.2014 Nemocnice má nový špičkový CT přístroj

Tento vysoce výkonný, špičkový, multidetektorový přístroj, který je poslední verzí této techniky firmy Toshiba, získala nemocnice díky dotaci ministerstva zdravotnictví ČR v rámci projektu dovybavení iktového centra nemocnice. Nový přístroj v hodnotě cca 13 mil Kč bude nemocnice kromě diagnostiky cévních mozkových příhod samozřejmě využívat i pro všechny ostatní pacienty, pro které je CT vyšetření s výhodou. Přístroj má snímací pole, které je složeno z 80 řad detektorů, pro ilustraci dodáváme, že původní CT, které nemocnice využívala dosud, má těchto řad celkem 4. Nové CT je vybaveno mnoha specifickými programy a je možné ho využít pro vyšetření mozku, neurologických onemocnění, v rámci traumatologie, resp ortopedie, k vyšetření v břišní a pánevní oblasti, k vyšetření srdce, plic, zažívacího traktu a v mnoha dalších případech. Co se týče vyšetření mozku, dokáže specifický program přístroje kromě komplexního vyšetření v případě ischemických změn současně vytvořit mapy zásobení mozku krví a pomůže určit přesný rozsah a lokalizaci tkáně, která je již nenávratně poškozena a tkáně, kterou lze zachránit. CT je vybaveno také kardiologickým modulem. Díky němu přístroj zvládne pomocí EKG tzv. „zastavit“ srdce a zobrazit jeho jednotlivé oddíly kontrastní látkou, aplikovanou do žíly pacienta. Nových možností nové CT nabízí celou řadu včetně virtuálních endoskopických vyšetření dýchacích cest nebo zažívacího traktu. CT je vybaveno také inteligentním systémem pro redukci záření – v rámci vyšetření je redukována dávka rentgenového záření bez poklesu kvality zobrazení, a to až o 75% oproti původnímu přístroji. Pan předseda pak v nemocnici navštívil i oddělení šestinedělí a novorozenců a oddělení ORL MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

24.9.2014 Nemocnice upraví volné prostory na Zdaboři pro lůžkovou rehabilitaci a zateplí své dva pavilony

V tomto areálu chce nemocnice využít volné prostory původních lůžkových jednotek a upravit je pro lůžkové oddělení rehabilitace, respektive následnou péči.. Protože je ve stejném areálu k dispozici i ambulantní část rehabilitačního oddělení, mohly by být její kapacity využity i pro plánované lůžkové oddělení. Poptávka po tomto typu péče v regionu je výrazná,  nemocnice by tak vyhověla na jedné straně této poptávce s logickým využitím i ambulantní rehabilitace a zároveň by využila volné prostory, které navíc nepotřebují, vzhledem ke svým původním dispozicím a účelu,  zásadní stavební úpravy. Dalším místem, které hejtman v nemocnici navštívil je pavilon E. Ten je jednou ze dvou budov (tou druhou je budova I v areálu I), které chce nemocnice zateplit. Pro tento účel nemocnice vypracovala v loňském roce projekt, který byl předložen Státnímu fondu životního prostředí v rámci jeho Operačního programu.Projekt byl schválen  a nemocnice tak získá dotaci ve výši 23 mil. Kč pro tento účel. Projekt ve svém výsledku přinese kromě snížení provozních nákladů efekt také pro pacienty i personál nemocnice. V pavilonu E sídlí například lůžkové jednotky oddělení následné péče (jednotka lůžek dlouhodobě nemocných a  jednotka lůžek ošetřovatelské péče), onkologické centrum, nukleární medicína a další pracoviště. V pavilonu I v areálu I sídlí lůžkové jednotky a ambulantní část interního oddělení, lůžková jednotka neurologie, oddělení klinické mikrobiologie  a další.       MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s

19.9.2014 ORL oddělení bude přemístěno do upravených prostor ve 4.patře pavilonu D2

19.9.2014 11:20 - ORL oddělení bude přemístěno do upravených prostor ve 4. patře pavilonu D2 Nemocnice vychází vstříc pacientům a zaměstnancům ORL oddělení a stěhuje toto pracoviště nejen do příjemnějších prostor, ale hlavně blíž centrálním operačním sálům a diagnostice. Oddělení tak získá nové místo v jednom z pavilonů monobloku, ve 4. patře křídla D2 V době stěhování od 22.9. do 26.9.2014 bude dočasně omezen ambulantní provoz včetně vyšetření sluchu (audio), akutní péče bude plně zachována. Od středy 24.9.2014 bude na novém místě v provozu akutní a všeobecná ORL ambulance.Od pondělí 29.9.2014 bude v pavilonu D2, ve 4. patře v plném provozu celé ORL oddělení s ambulancemi, odbornými poradnami i lůžkovou jednotkou. Všechny telefonní kontakty a ordinační hodiny ambulancí a poraden zůstávají stejné. Veškeré informace budou k dispozici na hlavní recepci nemocnice, tel.: 318 641 700. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

15.9.2014 Nemocnice pořádá další seminář pro lékaře z nemocnice i terénu

Oblastní nemocnice Příbram pořádá ve svém přednáškovém sále další odborný seminář, na který zve všechny lékaře, tedy lékaře z nemocnic i z terénu. Tématem semináře je akutní plicní embolie a koná se ve středu 17. září od 14:45 hodin. Zájemci o seminář se mohou přihlásit na e-mailu: monika.bouskova@onp.cz

5.9.2014 Projekt rekonstrukce porodních sálů podpořil hejtman Středočeského kraje

Oblastní nemocnici Příbram navštívil v pátek 5. září hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. Hejtman si v nemocnici prohlédl gynekologicko-porodnické oddělení a podpořil projekt rekonstrukce porodních sálů. Nemocnice požádala Středočeský kraj o investiční prostředky na rok 2015 jejichž hlavní součástí je investice právě do rekonstrukce porodnice a jejího zázemí. Porodnice je zatím umístěna v jednom z dosud nerekonstruovaných pavilonů původního monobloku, a tak logicky po stavební stránce odpovídá polovině minulého století, kdy byl monoblok poprvé otevřen pacientům. Výsledkem plánovaných úprav bude prostorné pracoviště s porodními pokoji a bezpečným a přitom velice příjemným zázemím pro maminky, jejich doprovod a samozřejmě také odborný personál, které bude zároveň zcela odpovídat moderním trendům z pohledu maminek i odborníků. Počet porodů v Příbrami, i přes současný spíše opačný trend, poslední roky neustále stoupá. V roce 2012 registrovala nemocnice 940 porodů, v roce 2013 už to bylo 960 a letos již nyní sledujeme další šestiprocentní nárůst. Porodnici stále častěji vyhledávají budoucí maminky i z jiných regionů. Již dnes představují mimopříbramské maminky skoro jednu čtvrtinu z celkového počtu všech rodiček, nejvíce z nich přijíždí do Příbrami z Prahy. Hejtmana Středočeského kraje v nemocnici doprovodil zastupitel kraje za Příbramský region MVDr. Josef Řihák, který se k podpoře hejtmana příbramské porodnici připojil. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

5.8.2014 - Výstava "Jsem tady a mám čas"

Dalším v pořadí, kdo bude vystavovat v galerii nemocnice Gaudii gratia, je její vlastní dobrovolnické centrum. Dobrovolnické centrum v nemocnici vzniklo před osmi lety a jeho činnost i počet dobrovolníků neustále roste. Dobrovolníci, kterých centrem prošlo již více než 200, pomáhají pacientům překlenout obtíže dlouhodobé hospitalizace, stereotypu a odloučení od blízkých. Dobrovolníci dnes docházejí hned na několik oddělení najednou, například na oddělení dětské, LDN, ošetřovatelské péče, neurologické nebo interní. K dispozici pro pacienty mají tito lidé, kteří nejsou lhostejní ke druhým, nemalý počet programů a pomůcek. Velmi využívané jsou výtvarné dílny, tréninky paměti, kinokavárna, čtení z knížek či časopisů, hudební odpoledne nebo loutkové divadélko. Při pěkném počasí potěší i hezká procházka. Doslova miláčky pacientů, jejich blízkých, personálu i dobrovolníků jsou na jednotkách LDN a ošetřovatelské péče canisterapeutičtí psi a aktuálně jedna kočičí dáma Charlotta. Veškeré aktivity centra mají specifický vliv na pohyblivost končetin, aktivizaci smyslů i kognitivní funkce pacientů, ale největší přínos dobrovolníků pro pacienty spatřujeme v sociálním a emočním kontextu. Změnou činnosti, odlehčením jisté vážnosti nemocničního prostředí a povzbuzením k aktivitě se pacienti cítí lépe, mají lepší náladu a tím i lepší a aktivnější přístup ke své léčbě. Dobrovolníci všeho věku jsou tak nedílnou součástí léčebného týmu nemocnice a pomáhají tam, kde zdravotníkům prostor příliš nezbývá – přinášejí svůj nadhled, kreativitu a především pak svůj volný ČAS. Vernisáž výstavy, která pod názvem „Jsem tady a mám čas“ mapuje činnost centra v posledních 2 letech, se koná 14. srpna od 17 hodin jako vždy v prostorách hlavní recepce. K vidění bude tato výstava v nemocnici nejméně do konce září. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

31.7.2014 Oblastní nemocnice Příbram využívá pro neslyšící nový projekt - tlumočení on-line

Službu, která pomáhá neslyšícím v jejich komunikaci především se zdravotnickým personálem nemocnice, poskytuje Agentura pro neslyšící. On-line tlumočení pomáhá odstranit komunikační bariéry a zároveň funguje jako náhrada fyzicky přítomného tlumočníka. Tlumočník se v dané chvíli nachází na jiném místě než neslyšící klient, takže je možné využít jeho tlumočení z velkých vzdáleností. Podstatou této verze tlumočení je využití přenosu znakového jazyka prostřednictvím web kamery a přenosu mluvené řeči prostřednictvím aplikace Skype. Tak je možné vzájemně tlumočit osobní rozhovor neslyšícího třeba s lékařem, tlumočit ale lze i telefonický hovor. On-line tlumočníka si nemocnice pro neslyšící nemusí objednávat dopředu, spojení je možné ihned dle aktuální potřeby. Tablet s web kamerou je v nemocnici k dispozici na hlavní recepci. V případě přijetí neslyšící osoby do nemocnice, je tablet po dobu hospitalizace takového pacienta k dispozici přímo na oddělení, kde se pacient nachází. Tímto způsobem je možné výrazně zjednodušit komunikaci mezi neslyšícím pacientem a personálem, která je velmi důležitá zejména ve smyslu poskytování konkrétní zdravotní péče a informacích o ní včetně akutních nebo plánovaných operačních zákroků. Velmi cenná je i další stránka této služby, a to je díky bezproblémové komunikaci vzájemná důvěra mezi pacientem a zdravotníky, kteří o něj pečují. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

30.6.2014 Nové CT a další přístroje bude mít nemocnice již za dva měsíce

6.6.2014 Příbramská nemocnice má opět prvenství v rámci Evropy

V pátek 6. června představila Oblastní nemocnice Příbram technickou novinku očního oddělení a má tak pro pacienty tohoto pracoviště další dobrou zprávu. Systémy, které v kompletním stavu a v té nejvyšší kvalitě vlastní nemocnice jako jediná v Evropě, řeší kvalitu provedení operací šedého zákalu a dalších refrakčních operací včetně operačního řešení astigmatismu jakéhokoli stupně. U těchto zákroků je totiž nutné znát množství informací a údajů, přepočítat je podle složitých vzorců a pro operaci tato data nějakým způsobem přenést na oko pacienta. Tento přenos přitom bývá zatížen mnoha chybami a právě tyto chyby zcela eliminuje jedinečné vybavení příbramského očního oddělení. Data se díky nové technice automaticky přenášejí do okulárů operačního mikroskopu bez rizika chybovosti a přináší tak pacientovi daleko větší přesnost operace, lepší pooperační výsledky a komfort, v některých parametrech technika nahrazuje také velmi nákladné přístroje, za jejichž použití musí pacienti platit nemalé částky. Zařízení, kterým v plném kompletu a v té nejlepší možné kvalitě disponuje Oblastní nemocnice Příbram, testovalo zatím pět evropských nemocnic – 2 v Německu, 1 ve Španělsku a 2 v Rakousku, a to v nekompletním zkušebním provozu. Jedinečná kombinace ojedinělého sofwarového a hardwarového vybavení je také součástí odborného semináře pro oční lékaře a primáře oddělení napříč celou Českou republikou včetně fakultních nemocnic. Nemocnice v rámci semináře využije také techniku umožňující živý přenos ze sálu operačního do sálu přednáškového a přes internet. Protože se oční oddělení v Příbrami stává také školícím centrem pro využití této techniky pro operace, bude jistě možnost živého přenosu přes internet výhodou. Oční oddělení v České televizi ...

5.6.2014 - Oblastní nemocnice Příbram vystaví paličkované krajky

Zveme Vás příští úterý 10. června 2014 na další vernisáž v galerii příbramské nemocnice. Tentokrát nemocnice vystaví v Galerii gaudii gratia paličkované krajky Markéty Sloupové. Markéta Sloupová začala paličkovat v roce 1958 v Krajkářské škole v Sedlici u Blatné, poté pracovala pro družstvo „Vamberecká krajka“, v Příbrami vedla vůbec první kurzy paličkované krajky. Markéta Sloupová své krajky vystavovala kromě Příbrami také v Praze, v Plzni a mnoha dalších městech. Mimo jiné vytváří Markéta Sloupová také tzv. vláčkovou krajku, pro Hornické muzeum v Příbrami vytvořila umělecké ztvárnění nerostů v krajkách, do krajek převedla i některé chrámové stavby včetně příbramské Svaté Hory. Návštěvníci mohou krajky Markéty Sloupové shlédnout v galerii nemocnice od 10. června až do začátku srpna. Vernisáž se 10. 6. koná v těsné blízkosti galerie od 17 hodin. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

30.5.2014 Nemocnice pořádá již V.Kadeřábkův den

Nemocnice zve 4. června 2014 lékaře i nelékařské zdravotnické pracovníky na prestižní odbornou akci – V. Kadeřábkův den. Oblastní nemocnice v Příbrami uspořádá  ve středu 4. června pod záštitou hejtmana Středočeského kraje MVDr. Josefa Řiháka v pořadí již  pátý Kadeřábkův den. Jde o prestižní celodenní odborný seminář, který organizuje interní oddělení nemocnice, jmenovitě jeho jednotka intenzívní péče. V rámci semináře budou předány osobnostem z řad lékařů a dalších zdravotníků poprvé také Čestné medaile Františka Kadeřábka, a to za významný přínos příbramskému zdravotnictví. Medaile mohly být pořízeny díky podpoře Středočeského kraje K tradici Kadeřábkových dnů se nemocnice vrátila před pěti lety a nabídku přednášet svým kolegům a kolegyním využívají lékaři známých jmen z renomovaných pracovišť. Ne jinak tomu bude i letos., kdy do Příbrami  přijede přednášet mimo jiné také profesor MUDr. Vladimír Beneš, DrSc. z Neurochirurgické kliniky ÚVN. Pozvání přijali i další známé lékařské osobnosti z interní kliniky při 2. Lékařské fakultě UK, z interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, z IKEM a mnohých dalších. Zajímavostí je také přednáška MUDr. Štěpána Linakurau z pražského protonového centra na téma Možnosti protonové terapie v léčbě endokrinních nádorů. Letošní zájem lékařů a dalších zdravotníků ilustruje počet jejich přihlášek, registrujeme jich více než 200. Nemocnice kromě návratu k této uznávané akci a jejímu rozvíjení letos přidává novou tradici – první předání Čestných medailí Františka Kadeřábka, lékaře, prvního primáře interního oddělení v Příbrami, autora  vzniku první interní jednotky intenzívní péče v širokém okolí a velice uznávané osobnosti laickou i odbornou veřejností. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

26.5.2014 VIII.ročník Středočeských pediatrických dnů

Již po osmé pořádá dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram Středočeské podbrdské pediatrické dny. 5. a 6. června se tak znovu setkají dětští lékaři ze středočeských a fakultních nemocnic i z ambulantní sféry praktických lékařů pro děti a dorost. Přednášet svým kolegům a kolegyním budou pediatři z krajských nemocnic v Příbrami, Kolíně, Mladé Boleslavi a Benešova, pozvání přijali i lékaři z Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. Lékařské fakulty UK a FN v Motole a další hosté. Letos si dětští lékaři vyslechnou zkušenosti kolegů například z neonatologie, léčby onkologicky nemocných dětí nebo recidivujících uroinfenkcí. Zajímavé téma přednášky si zvolil i MUDr. Martin Čihař, primář novorozeneckého oddělení FN Bulovka, který se bude věnovat velmi diskutovanému současnému pohledu na alternativní postupy v porodnictví a neonatologii. Kromě získání cenných informací z moderní pediatrické medicíny má toto každoroční dvoudenní setkání i další prioritu – možnost lékařů napříč nemocnicemi a ambulantním sektorem vyměnit si navzájem své zkušenosti či konzultovat některé případy ze své praxe. MUDr. Stanislav Holobrada ředitel Oblastní nemocnice Příbram, a.s.

16.5.2014 Pondělí 19.května 2014 - Světový den hypertenze

Bezplatné měření krevního tlaku v Lékárně Oblastní nemocnice Příbram, a. s. včetně následné konzultace naměřených hodnot krevního tlaku.

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >