Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > Nová rehabilitační péče v příbramské nemocnici

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 27. 9. 2016 11:00

Nová rehabilitační péče v příbramské nemocnici

Vydáno: 27. 9. 2016 11:00

Centrum komplexní rehabilitační péče v příbramské nemocnici rozšiřuje od začátku října letošního roku své služby o nové Oddělení následné rehabilitace. Slavnostní otevření pracoviště proběhlo 27. 9. 2016 za účasti ředitele Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Stanislava Holobrady a hejtmana Středočeského kraje Ing. Miloše Petery. Milou společnost jim tentokrát poskytla ikona českého herectví paní Jiřina Bohdalová.  

„Oddělením následné rehabilitace se završuje komplexnost služeb našeho rehabilitačního centra,“ vysvětluje ředitel Holobrada a pokračuje: „jsme tak schopni nabídnout našim pacientům vyčerpávající spektrum péče od ambulantní přes lůžkovou akutní až po lůžkovou následnou rehabilitaci. Síla a účinek je právě v této návaznosti jednotlivých služeb“.

Pacienti s pohybovými či neurologickými problémy či pacienti po ortopedických operacích, nejčastěji po totálních náhradách velkých kloubů, měli již nyní v příbramské nemocnici k dispozici akutní lůžkovou péči s každodenní intenzivní rehabilitací v délce 2 týdnů, hrazenou ze zdravotního pojištění. Na ni se dá navázat ambulantní rehabilitací ve zrekonstruovaném pavilonu D na Zdaboři, kde je v provozu rozsáhlý ambulantní úsek s rehabilitačními a balneologickými procedurami a vyhřívaným bazénem. Ambulantní péči mohou pacienti samozřejmě využívat i nezávisle na hospitalizaci.

Existuje však poměrně značný počet pacientů, jejichž zdravotní stav po 2 týdnech akutní rehabilitace není natolik zlepšen, že jim umožní docházet několikrát týdně na ambulantní procedury a ty jim stačí. A také pacienti, u nichž prostě péče v ambulantním provozu není dostatečná. Potřebují na rehabilitaci delší čas a také intenzivnější režim než ambulantní, ať již z důvodů věku nebo závažnosti stavu či průběhu rekonvalescence. Takovým pacientům je určena právě následná rehabilitační péče, která je poskytována na novém lůžkovém oddělení.   
To se zaměřuje se na delší dobu trvající rehabilitační pobyty pro pacienty s ortopedickými a pohybovými problémy, pro pacienty po ortopedických operacích, pro pacienty po cévních mozkových příhodách či po interních onemocněních ke zvýšení celkové kondice organismu a pro pacienty s chronickými zdravotními problémy. Předpokládaná doba pobytu je 3 – 4 týdny dle klinického stavu pacienta. Je také hrazena ze zdravotního pojištění.

„Cílem nového oddělení je obnovení funkčních schopností organismu pacienta a umožnění brzkého plného návratu do dosavadního běžného života, včetně pracovních i volnočasových aktivit. K následné lůžkové rehabilitaci přijímáme pacienty, kteří jsou schopni fyzicky i mentálně aktivní spolupráce. Během pobytu se pacientům věnuje stálý tým lékařů, zdravotních sester a fyzioterapeutů,“ říká primářka oddělení MUDr. Barbora Daňhová.

Nově otevřené Oddělení následné rehabilitace se nachází v areálu 2 Oblastní nemocnice Příbram Na Zdaboři. Pacientům se tu nabízí příjemné prostředí s moderně vybavenými a světlými pokoji ve standardní i nadstandardní úpravě, vlastním sociálním zařízením, společenským prostorem pro posezení a návštěvy a řadou nově vybavených cvičeben.
Celková investice činila cca 10 milionů korun včetně rekonstrukce výtahu, podstatnou částkou ve výši okolo 8 milionů přispěl na vybudování nového oddělení Středočeský kraj.

Letos ho však příbramská nemocnice „přijde dráž“ – do rekonstrukce a vybudování nové porodnice v areálu 1, která bude otevřena na začátku roku 2017, věnoval Středočeský kraj v první etapě cca 70 milionů korun. Proto hejtman Petera během návštěvy diskutoval s ředitelem nemocnice průběh stavby a přislíbil brzkou návštěvu, aby se na vlastní oči přesvědčil o časovém harmonogramu a kvalitě stavebních prací.
Rekonstrukce se týká tří pater budovy v hlavním areálu nemocnice. Vzniknou tu nové porodní pokoje a moderní operační sál, včetně zázemí pro personál. Pokoje budou prostornější, vybavené v zájmu soukromí a pohodlí rodiček i jejich doprovodu. Poptávka po těchto službách stoupá. Počet porodů roste a do příbramské porodnice přichází porodit stále více maminek z Prahy. Tatínci si často přejí první dny v porodnici strávit společně s matkou a dítětem.  

„Středočeský kraj věnuje svým pěti oblastním nemocnicím mimořádnou pozornost. Chceme, aby našim spoluobčanům krajské nemocnice poskytovaly špičkovou lékařskou péči. A lékaři i zdravotnický personál aby při tom mohli využívat co možná nejlepší přístrojové vybavení. Proto jsme do našich oblastních nemocnic od roku 2012 investovali 2 miliardy korun. I v dalších letech bude zdravotnictví naší hlavní prioritou, ve zlepšování prostředí a přístrojového vybavení krajských oblastních nemocnic chceme pokračovat. Jsem rád, že lidem Příbrami a okolí nyní bude sloužit kvalitní rehabilitační oddělení se špičkovými specialisty, které jistě pomůže pacientům po operacích a po úrazech zpět na nohy,“ řekl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

„Vzhledem ke svému věku chodím už před nemocnicemi a rehabilitačními zařízeními v předklonu. Ne že bych měla problémy s pohybem, ale vím, že je to náročná práce a já si lékařů a sester moc vážím. A přeju příbramské rehabilitaci a nemocnici, aby jim to šlo a aby jejich pacienti byli spokojení,“ popřála Jiřina Bohdalová na závěr příbramským zdravotníkům.


Fotogalerie k článku

Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >