Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > 9.4.2015 Chceme pro pacienty moderní péči v příjemném prostředí

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 9. 4. 2015 00:00

9.4.2015 Chceme pro pacienty moderní péči v příjemném prostředí

Vydáno: 9. 4. 2015 00:00




NAŠE PŘÍBRAMSKO, duben 2015

Chceme pro pacienty moderní péči v příjemném prostředí
Rozhovor se Stanislavem Holobradou, ředitelem Oblastní nemocnice Příbram a předsedou výboru pro zdravotnictví KÚ Středočeského kraje

Příbramská nemocnice pokračuje i letos v rekonstrukcích a úpravách. Na co se máme těšit?
Letošní stavební úpravy jsou součástí postupné rekonstrukce starších částí nemocnice. V půlce března jsme zahájili komplexní venkovní rekonstrukci interního pavilonu I v areálu 1 Gen. Tesaříka, kde jsou velká lůžková oddělení interny, neurologie či rehabilitace a na konci března začne stejná rekonstrukce v pavilonu E na Zdaboři, kde je umístěna LDN a další zdravotnické provozy. Jsou to poměrně rozsáhlé vnější stavební práce a předpokládáme, že budou probíhat až do září.

Čeho konkrétně se rekonstrukce týká?
Pavilon I čeká zateplení vnějšího opláštění včetně střechy, výměna všech oken, opravy balkonových prostor a nová fasáda. Dojde tím ke snížení energetické náročnosti obou budov a tím i ke snížení provozních nákladů. A samozřejmě ke zvýšení komfortu pacientů včetně nového vstupu do budovy či vybudování centra interních ambulancí, kde pacienti po přestavbě najdou všechny interní ambulance v jednom komplexu a nebudou muset „cestovat“ po celé budově.

Asi se bude jednat o hodně peněz, desítky milionů. Kde je získáte?
Snažíme se využívat všechny dostupné dotační zdroje. V první řadě musíme poděkovat našemu zřizovateli, kterým je Středočeský kraj, za provozní a investiční dotace, bez kterých bychom se neobešli. Významným zdrojem financování jsou i Regionální operační programy Středočeského kraje a potom třeba dotace ministerstva zdravotnictví či životního prostředí. S projektem zateplení dvou pavilonů jsme například uspěli v Operačním programu Státního fondu životního prostředí, byla nám přidělena dotace ve výši 23 milionů korun. A v neposlední řadě – musíme se pochválit – nemocnice má díky výbornému managementu v posledních letech vyrovnané hospodaření, dokonce s mírným ziskem, a to vše nám umožňuje provádět investiční a rekonstrukční projekty, které jsme v minulosti museli odkládat.

Jak se vám podařilo dostat se do zisku?
Je to výsledek důsledného uplatňování celé řady opatření, která realizujeme. Tlak na optimalizaci nákladů nemocnice, zvyšování produktivity práce i organizační a provozní změny přinesly ovoce v podobě úspor nákladů. Rekonstrukce různých provozů nemocnice a s tím jdoucí restrukturalizace činností a služeb zase zvýšily výkonnost nemocnice a tím v konečném důsledku i navýšení výnosů od zdravotních pojišťoven. Za to musím všem zaměstnancům nemocnice poděkovat.

Takže jste s příjmy od zdravotních pojišťoven spokojeni?
Víte, provozovat finančně stabilní nemocnici ve věčně se měnícím a nestabilním prostředí českého
zdravotnictví, resp. systému financování zdravotní péče, je zatraceně těžký úkol. Většina ředitelů většiny českých nemocnic se mnou bude souhlasit. Tento systém totiž není založen na principu „čím více práce uděláte, tím více peněz dostanete“. Naše výkony jsou každoročně limitovány úhradovou vyhláškou a ta je každý rok koncipována jinak. Paradoxně tak dochází k situaci, že některé provedené výkony a předepsané léky nedostane nemocnice od zdravotních pojišťoven zaplacené. To, že naše současná finanční situace je přesto stabilní, že se nám daří poskytovat pacientům moderní a kvalitní medicínu a že také můžeme investovat prostředky do rozvoje nemocnice, považuji za velký úspěch.

Za pár dní, 7. dubna, bude Světový den zdraví. Co pro své zdraví dělá ředitel nemocnice?
Volného času mi moc nezbývá, ale snažím se podle možností zůstávat věrný svým dvěma koníčkům – lyžování a tenisu. Také se věnuji chovu daňků a to je dobrý lék na stres a dopady každodenního koloběhu řešení nejrůznějších problémů. A jak říkají odborníci – sklenka vína v rozumné konzumaci je zdraví prospěšná. U mě vítězí dobré moravské.




Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >