Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > 2.12.2013 - Tisková zpráva Krajského úřadu Středočeského kraje

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 2. 12. 2013 00:00

2.12.2013 - Tisková zpráva Krajského úřadu Středočeského kraje

Vydáno: 2. 12. 2013 00:00

Středočeský kraj nadále proplácí zdravotnické poplatky

V posledních dnech se mezi občany Středočeského kraje rozšiřuje informace o tom, že kraj přestane proplácet zdravotnické poplatky. Jedná se o nepravdivou informaci! Středočeský kraj zdravotnické poplatky proplácí i nadále, o jejich zrušení nikdy neuvažoval. Jedná se o dezinformaci vzniklou zřejmě na základě červnového rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení regulačního poplatku 100 Kč za hospitalizaci s účinností od 1. 1. 2014. Tato skutečnost ovšem neovlivňuje rozhodnutí Středočeského kraje regulační poplatky (za hospitalizaci, ambulantní péči a pohotovostní služby) vyřizovat a hradit jako doposud.

Lidé se tak nemusí bát, že by jim nebyly zpětně zdravotnické poplatky krajem uhrazeny. Kraj v čele s hejtmanem Josefem Řihákem momentálně jako jediný hradí poplatky, které občané platí při poskytování zdravotní péče v jakémkoli zdravotnickém zařízení na území Středočeského kraje. „Je mi líto, že se mezi lidmi rozšířila tato fáma. Osobně je mohu ubezpečit, že tyto poplatky proplácíme a budeme proplácet. Považuji za samozřejmost nejen dodržet předvolební slib, ale především pomoci potřebným a sociálně slabým spoluobčanům. Tím, že za ně uhradíme zdravotnické poplatky, jim pomůžeme zvýšit kvalitu života a především dostupnost zdravotní péče. Vždyť co jiného je v lidském životě důležitější než zdraví,“ uvedl hejtman Josef Řihák.

Kraj zdravotnické poplatky proplácí již od srpna 2010 - a to formou daru. Lidé o proplacení poplatků, které uhradili v jakémkoli zdravotnickém zařízení na území Středočeského kraje, mohou zpětně zažádat pomocí formuláře, který je uveřejněn na hlavní straně krajských webových stránek (www.kr-stredocesky.cz).

K dnešnímu dni kraj od roku 2010 za zdravotnické poplatky zaplatil celkem 42,6 milionů korun, vyhověl tak 22 525 žadatelům. Za rok 2013 (1.-3.čtvrtletí 2013) bylo zatím proplaceno 19,9 milionu Kč, což je 10 471 žádostí.