Sledujte nás:

Cesta: Hlavní strana > Články > 13.8.2015 Nový resuscitátor pro narozená minminka pomáhá v Příbrami

Pozor: tento článek již nemusí být aktuální. Poslední aktualizace: 13. 8. 2015 00:00

13.8.2015 Nový resuscitátor pro narozená minminka pomáhá v Příbrami

Vydáno: 13. 8. 2015 00:00

Od srpna 2015 patří do přístrojového vybavení porodního komplexu příbramské nemocnice nový moderní resuscitátor pro čerstvě narozená miminka, která mají poporodní komplikace s dýcháním. Přístroj daroval příbramské nemocnici Nadační fond Děti na dlani v rámci svého projektu „První nádech do života“.

Resuscitační přístroj v hodnotě 75 tisíc korun je určen k podpoře dechové činnosti u obtížně dýchajícího novorozence či k iniciaci dechu u nedýchajícího novorozence s možností přesného dávkování kyslíku (oxygenoterapie) v rozsahu fyziologických tlakových parametrů.

Tím se výrazně sníží riziko možných trvalých následků po porodu v případě, kdy má novorozenec problémy s dýcháním. Nejzávažnější bývají postižení mozku, který je nejnáročnějším orgánem na přísun živin v lidském těle.

„Přístroj je umístěn na porodním sále a je určen novorozencům, kteří mají poruchu poporodní adaptace ve smyslu malé či žádné dechové aktivity,“ říká primář dětského a novorozeneckého oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Pavel Marček a pokračuje: „dosud jsme používali v takových případech prodýchávání s pomocí zařízení Ambuvak, nový přístroj nám však nyní umožní přesné nastavení parametrů prodýchávání při řízeném tlaku, tedy přesné podávání objemu vzduchu do plic miminka.“

Příbramská nemocnice proto přivítala možnost získat resuscitační přístroj prostřednictvím donátorského projektu Nadačního fondu Děti na dlani. „Do projektu jsme se přihlásili a splnili jsme všechna požadovaná kritéria. Velmi oceňujeme nadační aktivity a díky této konkrétní dnes můžeme nabídnout našim rodičkám a miminkům zase o stupeň kvalitnější poporodní péči,“ uvádí ředitel nemocnice MUDr. Stanislav Holobrada.

Dětské oddělení Oblastní nemocnice Příbram poskytuje komplexní pediatrickou péči - lůžkovou i ambulantní na celkem 30 lůžkách nemocnice včetně 5 lůžek intenzivní péče. Léčí se zde děti s respiračními chorobami, chorobami zažívacího ústrojí a močového systému, děti se systémovými chorobami, otravami, traumaty a náhlými chirurgickými příhodami. Dětské oddělení rovněž poskytuje ve spolupráci s odděleními chirurgie, ortopedie, urologie a ORL pooperační péči dětem ať již s plánovými výkony nebo operacemi v rámci akutních stavů.
Významnou součástí dětského oddělení je oddělení novorozenecké, kde je péče poskytována systémem roaming-in. Ten zajišťuje trvalou přítomnost matky u fyziologického novorozence.
Novorozenecké oddělení je od roku 2009 nositelem titulu Baby-friendly hospital, který je na celém světě udělován těm nemocnicím, jejichž dětská, resp. novorozenecká oddělení, splní všechna kritéria stanovená WHO a UNICEF pro podporu kojení jako jedné z hlavních podmínek optimálního vývoje dítěte.


O Nadačním fondu Děti na dlani:

Nadační fond DĚTI NA DLANI byl založen předními lékaři v oboru neonatologie a odborníky v oborech ekonomických. V rámci projektu „První nádech do života“ pomáhají zajistit do každé porodnice v České republice moderní resuscitační zařízení, díky kterému nejenže vzroste šance na přežití novorozence, ale mnohonásobně se sníží riziko trvalých zdravotních následků dítěte způsobených přidušením v průběhu porodu.

„Oblastní nemocnice Příbram je jednou z nemocnic, které jsme zajistili díky spolupráci s Nadací dětem moderní resuscitační přístroj v rámci našeho projektu První nádech do života. Díky tomuto přístroji lze novorozené dítě s poporodními komplikacemi šetrně resuscitovat a zajistit nejenom přežití, ale také minimalizovat negativní dopady předčasného porodu na zdraví dítěte. K tomu je kromě zkušených zdravotníků potřeba i kvalitní technické vybavení a dostatek peněz, aby péče nebyla ničím omezována,“ komentuje dar ředitel a spoluzakladatel Nadačního fondu DĚTI NA DLANI, Ing. Dušan Fibingr, Ph.D.



Jitka Kalousková
Specialista PR
Oblastní nemocnice Příbram











Další články:

DŮLEŽITÉ kontakty

Infocentrum

318 641 111

NONSTOP

DOSPĚLÍ - POHOTOVOST

318 641 700

PO-PÁ 17:00 - 21:00

SO, NE, svátky 8:00 - 20:00

DĚTI - POHOTOVOST

318 641 050

PO-PÁ 17:00 - 22:00

SO-NE 8:00 - 20:00

ZUBNÍ POHOTOVOST

318 654 705

SO, svátky 8:00 - 14:00

Oblastní nemocnice Příbram, a.s.


Gen. R. Tesaříka 80, 261 01 Příbram I.
IČ: 27085031

ID datové schránky: ngiff9u
e-mail: reditelstvi@onp.cz
© 2003 - 2024 Oblastní nemocnice Příbram, a.s. | Použití webů a OOÚ developed by Internet PB s.r.o. & Smartim

ONLINE
OBJEDNÁNÍ
zde >

infolinka:

318 641 111
Důležité kontakty >